Robotar och Artificiell Intelligens under Almedalsveckan

2017-08-22

Hoppas att du har återvänt till jobbet med laddade batterier efter semesterledighet. På Visuell Planering har vi varit lediga i olika omgångar, tillbringat ledigheterna lite här och var i världen. Själv har jag varit på Gotland och innan ledigheten tog vid deltog jag för fjärde året i rad i delar av Almedalsveckan.

Ett axplock av heta frågor under Almedalsveckan var

  • Robotar och Artificiell Intelligens – Microsoft höll flera sådana fullsatta seminarium. Teman var AI som hjälp mot ohälsa, Hur kan AI dubblera Sveriges tillväxt 2035, AI i samhällstjänst man kunde också få träffa roboten Pepper.
  • Digitalisering – i år handlade det inte om att man ska, mer hur man gjort eller gör. Nytt för mig under digitaliseringstemat var Blockchain eller Blockkedjor. Det handlade om hur bl a bank och finans kommer att utveckla tjänster med hjälp av Blockchain. Föregångare i Sverige är Lantmäteriet som öppnat upp sin databas så att andra kan bygga tjänster  med hjälp av Lantmäteriets data. Skatteverket nämndes som en myndighet som kommer att förändra sin verksamhet. Du kommer inte själv behöva deklarera, alla uppgifter går direkt till Skattemyndigheten, med hjälp av blockkedje-teknik.

  • Hushållning och omvandling av resurser: mat, vatten, skog. Varje år slängs det 1,2kg ätlig mat i Sverige, vattningsförbudet startar allt tidigare på året även i vårt närområde i , den som trodde att skogen som näring var utan framtid när vi började spara på papper, slutade läsa tidningar och blev digitala istället, den hade fel. Det finns så mycket man kan använda skogen till.

I paneler och på seminarium var det företag med tjänster som inte fanns för fyra år sedan. Det är möjligt med hjälp av dagens teknik. Med molnlösningar kan ett det litet företag vara snabbfotat tack vare att de kan få samma teknikplattform som det stora företaget, till en kostnad som är anpassad för det lilla företaget.

Jag sade att det var fullsatt, det var tom kö ut på gatan, till Microsofts seminarium. Microsoft höll sina seminarium hos en av sina partner, Pickit. Pickit har sina lokaler i ett gammalt anrikt bankhus mitt i Visby. Banken hette DBWs Sparbank. DBW står för de badande vännerna. Det var några herrar på 1800-talet som gillade att bada, och att göra gott i samhälle, de fick bra idéer, de bildade Gotlands första sparbank.


För något årtionde sedan tyckte man att det var rätt ovanligt. Idag är det annorlunda. Människor med bra idéer startar bolag på löpande band. Med dagens teknik kan det lilla företaget få samma tekniska möjlighet som det stora, för en liten budget.
Bra idéer, ska man ta vara på, vare sig man kommer på dem i badet, vid skärmen eller vid fikabordet. Papper, penna och illustrationer på en bordservett kan fungera som en start. IT-verktyg finns också. Vi säljer en digital plattform för idéhantering, edsion365. Det är en lösning där man på företaget uppmuntras och inspireras att dela med sig av idéer på ett strukturerat sätt.

Du är också välkommen att höra av dig om du vill gå en utbildning i Project Online, få idéer om hur du kan använda din Office 365 plattform, bygga upp ett projektkontor eller bara ses och ta en kaffe eller två.

 

Välkommen att höra av dig!

Lotta Båth