Trendbrott i synen på resursplanering – nyhetsbrev Visuell Planering

2018-10-01

VISUELL PLANERING NYHETSBREV oktober 2018

Trendbrott i synen på resursplanering

De senaste två åren har det hänt något bland företag som använder PPM-verktyg. Allt färre är intresserade av att använda sitt PPM-system för att följa upp faktiskt nedlagd tid, allt fler jobbar seriöst med resursplanering framåt i tiden.

Backar vi fem år var det många kunder som både efterfrågade och faktiskt använde tidrapportering i dåvarande Microsoft Project Server (produkten som nu blivit Project Online). Däremot var det få som verkligen lyckades med resursplanering framåt i tiden.

Det finns förstås flera skäl till detta. Jag listar tre skäl  här, men är också intresserad av återkoppling från er därute.

  • För det första finns det ett praktiskt skäl. Fler företag har numera med projektkoder i sin vanliga tidrapportering, det vill säga det krävs inte längre något separat för att följa upp tid på projekt.
  • För det andra handlar det om IT-stöd: Project Online har begåvats med bättre funktioner för resursplanering. Funktioner som stödjer det top-down scenario som i praktiken är vanligast. Jag talar då om funktionerna för Resource Engagements.
  • För det tredje är jag övertygad om att vanan vid projekt gjort att fler företag ser mer nyktert på tidrapportering och resursplanering. Att kostnadsföra tid har ett värde i sig, men det hjälper inte till särskilt mycket för att få bättre leveransprecision eller bli bättre på att förutse framtida resursbehov.

Sammantaget har det här gjort att fokuset för användning av PPM-verktyg skiftar. Uppföljning och omplanering blir viktigare eftersom det skapar förutsättningar för ökad leveransprecision. Det skapar därmed också bättre förutsättningar för att äska och planera resurser framåt i tiden. På linjechefsnivån ser vi också fler som på alvar genomdriver och följer strukturerade processer för resursplanering. Utan sådana hjälper ett PPM-verktyg bara en liten bit.

Hur ser det ut i din organisation?

Johan Enfeldt, senior PPM-konsult, Visuell Planering

 

Rulla ut Office 365 med Fast Track

Vill du veta hur du lyckas med Office 365 utrullning på ett sätt som skapar både nytta och engagemang bland användarna. Inför en utrullning är det flera saker att tänka på, tekniken är en sak, användningen och användarnyttan en annan. IT-avdelningen är duktiga med tekniken men de hinner inte alltid med användarna när utrullningen är gjord, det är ofta utanför deras ansvarsområde. Detta medför att när e-mail och Outlook är utrullat tar det stopp. Här vill vi hjälpa till. Med hjälp av Microsofts utrullningshjälp Fast Track har vi gjort en konfiguration med Planner och Project Online till en planeringshjälp med frågor och planeringsexempel. Välkommen att delta i ett seminarium där du lär dig mer.

Torsdag 11 oktober en förmiddag i Microsoft Technology Center.
Läs mer.

 

Fler fingrar i syltburkarna ger piloter och projekt

Överallt hittar vi rubriker som handlar om vikten av innovation. Söker man på Head of Innovation Sverige får man ca 2,5 miljoner träffar. Alla vill bli innovativa men hur gör man? Vi går på konferenser och lyssnar till paneldiskussioner som handlar om:
– Hur man skapar en innovationsdriven kultur.
– Hur medarbetarna ska bli engagerade och bidra till nya produkter och tjänster,
– Vikten av att IT och verksamhet integreras.

Vi sällar oss till skaran och försöker bidra med våra strån till stacken. Vi stoppar händerna i syltburkarna och håller oss nära användarna, där idéerna uppstår. Vårt bidrag till digitala verktyg för idéhantering heter edison365ideas. Till produktfördelarna hör att individen uppmuntras att ta ägarskap och följa sin idé på vägen till ett möjligt riktigt projekt. Applikationen bygger på Office 365. Läs mer och lyssna till:
Webinar om edison365ideas 9 oktober

Lyckade exempel på resurshantering

Med Microsoft Project kan du planera och hantera organisationens resurser. Du får hjälp att identifiera flaskhalsar, bedöma resursbehov, prioritera projekt och leverera i tid. Lyssna på ett webinar där vi delar med oss av erfarenheter på hur du ska göra och vad du ska undvika att göra.
– Så eskar du och låser resurser så att dina projekt får rätt personal.
– Så tar du fram visuella vyer med ¨heatmaps¨ där du identifiera lediga resurser och se överbelagda resurser.
– En steg för steg genomgång med praktiska råd.
Webinar om Resurshantering 15 oktober

Produktnyheter

I Orlando avslutas nu Microsoft Ignite och som vanligt passar Microsoft på att göra lite produktförbättringar. Den stora nyheten för Project är en ny startsida i Project online, kallad Project Home. Här får varje medarbetare sin egen överblick över de senaste projekt som använts och möjlighet att skapa genvägar till sina favoritprojekt. Vill du veta mer vilka nyheter som finns i Project online, Teams, Planner eller Edisonprodukterna så tveka inte höra av dig så går vi igenom dessa.

Sammanfattning också på Paul Mathers bloggposter.

 

Eventkalender

Dag Vad Plats
09-okt Idea Management, edison365ideas Webinar
11-okt Fast Track för Office 365 med Project Online Microsoft, Akalla
15-okt Resurshantering Webinar
29 – 30 oktober Deploying and configure Project Online Microsoft, Kista
2 dagars ¨hands-on-labs. Inbjudan inom kort.
08-nov Nyheter i edison365projects och edison365ideas. Visuell Planering, Stockholm
08-nov Kundens Röst NCC, Solna
Tema: Så lyckas vi med portföljhantering på ett PMO.
19-nov Multiprojektstyrning med Critical Chain i Agila projektmiljöer Uppsala
20-nov Så skapar vi smarta städer med hjälp av projektplanering och styrning. Inbjudan inom kort. Microsoft, Kista
23-nov Projektnäring Waterfront Stockholm
26 – 29 november SharePoint konferensen Köpenhamn

Länkbibliotek

Presentationer från Microsoft Ignite – Produktnyheter från Microsoft.

Edison365ideas idéhantering, innovation management, crowdsourcing av idéer.

Edison365projects ppm applikation med mallar och rapporter för projektplanering och styrning.

DataStore ta fram rapporter löpande.

Resurshantering med Project, Teams , Planner.

Microsoft – 10 new ways for everyone to achieve more in the modern workplace.

PMI https://www.pmi-se.org/ bl a om Passion for Projects 11-12 mars 2019.

Följ oss på LinkedIn , Twitter , YouTube
Resurshantering med Project YouTube

Utrullning av Office 365 med Fast Track

Resurshantering med Project YouTube

Följ oss på LinkedIn , Twitter , YouTube

 

Tack för att du tog dig tid att läsa vårt nyhetsbrev!
Ge gärna återkoppling på vad du önskar att vi skriver i nästa brev.

/Visuell Planering